© Rootsville.eu

Trond Kallevåg Hansen (Nor)
tiltle: Bedehus & Hawaii
music: Folk - Jazz
release date: september 06, 2019
label: Hubro
info artist: Trond Kallevåg Hansen
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 20198


Op de gitarist en componist Trond Kallevåg Hansen's geïnspireerde en inspirerende Hubro-debuut ontmoeten edgily ambient en filmische sferen front-porch picking uit een supergevoelig folk- en jazz-geïnspireerd ensemble dat serieuze twang krijgt door de legendarische Geir Sundstøl op slide en pedal steel. Perfect gevormde oorworm melodieën worden uitgerekt en gebogen in nieuwe geïmproviseerde vormen terwijl elektrische en akoestische instrumenten sierlijk in en uit elkaars banen weven, vergezeld door verrassende solo-preludes of kruisende fragmenten van experimentele veldopnamen of gevonden geluid.

De ruime muziek draagt zijn invloeden op zijn mouw - er is Ry Cooder daar ook, Ennio Morricone, en een echo van Geir Sundstøl's eigen recente solo meesterwerk, 'Brødlos', wiens opnamelocatie van Studio Intim (Sundstøl's thuisstudio in Oslo) 'Bedehus & Hawaii' gedeeld - maar er is geen inspanning voor effect.

Alles lijkt heel natuurlijk op zijn plaats te vallen, klinkt intiem klaar en thuis bij zichzelf. Wat de muzikale referenties ook zijn, en hoe lang je er ook over doet om de verschillende sterke punten van het album op te sommen, en die van Trond Kallevåg Hansen als schrijver, speler en producent - en 'Bedehus & Hawaii is zo goed dat je dit nog een tijdje kunt blijven doen - je vraagt ​​je misschien nog steeds af wat het zo speciaal maakt. Want diep in de kern van de ongewoon dwangmatige aantrekkingskracht van het album is een poëtisch gevoel van plaats en een zeer specifiek audiolandschap. Hier, zoals weerspiegeld in de titel (een Bedehus is een lokaal gebedshuis of kapel), ontmoet West-Noorwegen op de een of andere manier de Stille Zuidzee en bescheiden kapeltradities - van muziek en nog veel meer - wrijven tegen wat Polynesische gospel-swing zou kunnen worden genoemd . Er zijn zoveel contrasten en concordanties hier - tussen verschillende geografische en muzikale klimaten, tussen noord en zuid, geluid en muziek, akoestisch en elektrisch, compositie en improvisatie, figuur en grond, heilig en seculier, zee en kust - dat de muziek een altijd aanwezig gevoel van spanning en loslaten, waarbij elk deuntje naar voren wordt geduwd alsof het op de ballen van zijn voeten danst.

Een bijzondere mix van instrumenten en instrumentalisten is gedeeltelijk wat 'Bedehus en Hawaii' zo onderscheidend maakt, waarbij Trond Kallevåg Hansen ervoor kiest om zijn vertrouwde trio-partners, Alexander Hoholm op contrabas, en Ivar Myhrset Asheim op drums en percussie te gebruiken, naast de virtuoze violist Adrian Løseth Waade (Skadedyr). Het toevoegen van Geir Sundstøl zorgde voor de magische toets. "Pedaal stalen gitaar is waarschijnlijk het mooiste klinkende instrument dat ik ken, en de meest gerespecteerde en veelgevraagde gitarist van Noorwegen op mijn album hebben was surrealistisch en geweldig."
 
Het resterende ingrediënt, en misschien de reden waarom het album zo ver voorbij de normale grenzen van een superieure 'pick' set instrumentals gaat - of het nu jazz, country of wat dan ook is - is de interesse van Trond Kallevag Hansen in filmsoundtracks en zijn gebruik van geluid als geluid, wat een extra niveau van intellectuele betrokkenheid aan het project toevoegt. "Ik wilde dat de muzikanten zich uitten zonder zich beperkt te voelen door de muziek, maar ik wilde ook verhalen vertellen en een filmische kwaliteit hebben", zegt hij. "Dat is ook de reden waarom ik elektronica en een beetje veldopname in de muziek heb gemengd, om bepaalde stemmingen en foto's in de geest van de luisteraar te brengen, maar zonder het te overdrijven." (Hubro)

tracks:

01 Flanellograf
02 Flukt
03 Slektstreff
04 Gatelys Og Sang
05 Fartein Valen
06 Dieselkjelleren
07 Kappellet
08 Bedehus Og Hawaii
09 Halvvåkne Drømmer Fra Baksetet